MANDALA`S

Mandala betekent letterlijk magische cirkel. Het woord stamt uit het Sanskriet, een oude Indiase taal. Een mandala is in de regel een cirkelvormige, symmetrische afbeelding met daarin andere afbeeldingen. De mandala is eigenlijk een symbool en verwijst naar een verborgen inhoud die je vaak niet meteen herkent. De mandala is zoals eerder omschreven een cirkel en daarom het symbool van oneindigheid en heelheid. Het heeft dus geen begin en geen einde. Daardoor kan een mandala een middel zijn om de kennis over te dragen, ook al ben je daar bij het maken daar niet bewust van. Je kunt nieuwe dingen over je zelf en anderen leren door de verborgen symboliek rondom de mandala te leren lezen.

Een aantal jaren geleden ben ik ooit eens begonnen met het tekenen en kleuren van mandala’s. Het tekenen van mandala’s doe ik niet meer, maar het inkleuren hiervan is  een mooie en fijne bezigheid. Mandala’s hebben voor mij een positief effect. Tijdens het inkleuren bevordert het bij mij de concentratie en in zekere zin ook een stuk ontspanning.

De kleuren die ik tijdens het inkleuren gebruik, zijn willekeurig. Zonder erbij na te denken wordt een kleur genomen en in de mandala gebracht. De kleuren van de kleurpotloden en de kleur van het papier bepalen, voor mij, het totale resultaat.
Het is voor mij dus niet zomaar een plaatje inkleuren. Het is meer. De vorm en kleurenspel bepalen uiteindelijk de boodschap die ik mag brengen.

Elke kleur heeft voor mij een bepaalde betekenis.
Zo zijn bijvoorbeeld:
Rood   : Verdriet.
Geel     : Liefde en Denkend
Blauw  : Genezing
Bruin   : Boosheid
Paars   : Spirituele
Oranje : Blijdschap
Ieder ander kan een andere betekenis aan een kleur geven. Het is maar welk gevoel jij bij een bepaalde kleur krijgt.

Niet alleen de kleuren hebben een bepaalde betekenis, maar  ook de plek in de mandala.
Links:
De plek van het verleden, dat wat je met je meedraagt, meegekregen hebt, vanuit thuis, opvoeding, ontwikkelingsfasen, ervaringen e.d.
Wat van invloed is op het nu
Boven:
De plek van het bewuste, je denken, handelen, je weten, daar waar je momenteel gebruik van maakt.
Je inspiratiebron.
Rechts:
De plek van de toekomst, daar waar je naar toe gaat, waar je je op richt.
Dat wat zich vanuit het nu zal manifesteren.
Onder:
De plek van het onbewuste, je valkuilen, dat wat je moeilijk vindt, je uitdagingen, je angsten en onzekerheden welke momenteel van invloed zijn op je leven.
Je testplek.

Het is mooi en wonderbaarlijk dat als je een ingekleurde mandala met iemand behandelt, hoe je de mensen daarmee op weg kan helpen, het verdriet en eenzaamheid een plekje mag aanreiken. Vooral nu in de tijd van corona met al zijn beperkingen waar je jezelf en anderen met verschillende kleuren mee kunt en mag helpen.

Een mandala is een reis naar je zelf.
Mandala is een cirkel geen begin en geen einde.

Dit onderwerp ‘Mandala’ hield mij al een tijdje bezig en vond het nodig om dit onderwerp met jullie te delen.
Om in deze tijd toch, buiten onze ziekendiensten, op een andere manier spiritueel bezig te zijn, zal ik een aantal mandala’s hierbij toevoegen.

Ik wens jullie alle goeds en plezier toe bij het inkleuren.

Veel succes.


Diny Rob.