Suminagashi

Bij onze vereniging worden avonden gehouden waarin de spirituele ontwikkeling centraal staat. Avonden waar de leden zich mogen en kunnen ontwikkelen op diverse spirituele onderwerpen. Donderdag 12 oktober hadden we weer zo’n avond bij onze vereniging. Wil de Groot, met ondersteuning van Rida Osinga, verzorgde deze avond. 
Voordat Wil de avond begon, werd door Gonnie Hin de avond geopend met een welkom aan iedereen. Zoals gewoonlijk wordt er bij onze vereniging eerst een lied gezongen uit onze liederenbundel en daarna een ziekendienst gehouden. Gonnie vroeg om tijdens de muzikale ziekendienst door Wim Rob enkele mensen extra aandacht te geven en ook positieve aandacht naar deze onrustige wereld te sturen.

Aan Wil werd na de ziekendienst het woord gegeven.
Op verschillende tafeltjes stonden al diverse dingen klaar die voor deze avond nodig waren. Verf in diverse kleuren, scheerschuim,blanco kaarten, keukenpapier en nog wat andere attributen. Dit alles opgestald op een plastiek zeil. Zou het een knoeiboel worden?

Wil heeft het thema “Suminagashi” (drijvende inkt) voor deze avond genomen.
De kunst het marmeren van papier ontstond ongeveer 2000 jaar geleden in China. Later werd het in de 12e eeuw erg populair in Japan die deze kunst “Suminagashi” noemden. Weer later verspreidde deze kunstvorm zich via Azië naar Europa. Het marmeren van papier werd/wordt gebruikt door boekbinders. 
Deze avond werd geen gebruik gemaakt van de oude technieken, maar een neven variant. Voor de drijvende inkt werd acrylverf en scheerschuim gebruikt. 


Wil maakte een voorbeeld en daarbij vertelde ze de werkwijze. Op een laagje scheerschuim werden enkele druppels verf, in verschillende kleuren, aangebracht en met een lepeltje werden deze druppels voorzichtig uitgesmeerd. Vervolgens werd een kaartje van dik poreus papier voorzichtig op het geheel gelegd en lichtjes aangedrukt.

 

     


Het kaartje werd uit het scheerschuim genomen  en even te drogen gelegd en daarna werd het overtollige scheerschuim, door middel van een raamwisser, voorzichtig weggenomen.

 


Na de uitleg van de werkwijze door Wil, kreeg iedereen de gelegenheid om zelf een kaartje te maken met de kleuren die zij zelf wilden. Door Rida werden de kaartjes met scheerschuim, door een raamwisser van scheerschuim vrijgemaakt en op een andere tafel te drogen gelegd. Als het scheerschuim verzadigd was van diverse kleuren verf, werd er door Rida vers schuim aangeleverd.

Tot aan de pauze heeft iedereen zijn eigen kaartje gemaakt.
In de pauze waren Wil en Rida druk bezig met het opruimen en schoonmaken van het materiaal.
Na de pauze werd iemand gevraagd om een kaartje uit het geheel te kiezen en te vertellen wat zij/hij zag of voelde, daarna werd het kaartje omgedraaid en werd de naam zichtbaar van degene die het kaartje had gemaakt. Vervolgens koos die een kaartje en zo kreeg iedereen de kans om een kaartje te lezen. Voor de mensen die er moeite mee hadden om het kaartje te lezen, werd aangegeven om de tijd te nemen en te proberen zich open te stellen. Kwam je er niet uit dan gaf Wil de nodige sturing en ondersteuning.
De vraag was o.a. wat de kleuren betekenden, de vormen/figuren die je in de tekening zag en wat je voelde.
Gezien de tijd en de opkomst werden de laatste kaartjes behandeld door Wil.

We mogen terugzien op een mooie avond waarin alle aanwezigen, ieder op zijn eigen manier, zich mocht ontwikkelen. Kleuren, vormen, zich open stellen en een boodschap mogen brengen was hier de rode draad van deze avond.

Wil en Rida heel veel dank voor deze kleurrijke avond.

Het was weer een leden avond. Veelal zijn daar geen bezoekers aanwezig. Gezien het open karakter van onze vereniging zijn ook niet-leden welkom om eens een avond mee te maken. Wil u daarbij een keer aanwezig zijn, dan bent u van harte welkom. Neem dan vooraf even contact op met één van de bestuursleden.  Zie onder ‘Contact’ op onze site.

 

Wim