Tasseografie / Theeblaadjes lezen.

Op donderdag 14 april was Peter Coppens, lid van onze vereniging, uitgenodigd om een avond voor de leden te verzorgen. Het fenomeen Tasseografie ofwel theeblaadjes lezen stond deze avond centraal. Na een welkom door Gonnie Hin werd daarna, zo als gewoonlijk, eerst een lied gezongen. Peter verzocht om lied 36 “Boven de sterren” te zingen, gevolgd door een ziekendienst die muzikaal werd ondersteund door Wim Rob.

Peter begon zijn avond met een uitleg over de geschiedenis van het theeblaadjes lezen.

tea process from picking to processing. Pickwick

.

 

Thee wordt in diverse Aziatische landen geteeld. Van oorsprong komt thee uit China. Duizenden jaren geleden werd daar al thee gedronken. Via China kwamen ook andere Aziatische landen met thee in aanraking20160414 Peter Coppens [Batavia]In de 17e eeuw, eeuwen later, begon de VOC grote hoeveelheden thee naar Nederland te verschepen. Die thee kwam uit Batavia, waar de thee vanuit China naar toe werd gebracht. Thee was tot de 18e eeuw een zeer dure drank en werd alleen gedronken door rijke mensen.

 

De methode Tasseografie of theeblaadjes lezen deed  in de 17e eeuw zijn intrede in Europa. Met de rondreizende circussen en zigeuners (Roma) waren al  langer waarzeggers actief die zich bezig hielden met Tasseografie. Zij hebben deze kunst waarschijnlijk geleerd in het Nabije Oosten of in Azië en het zo overgebracht naar Europa.

 

20160414 Peter Coppens [voorbereiding]220160414 Peter Coppens [voorbereiding]1

 

 

In de gereedstaande kopjes en glazen werd door Peter een hoeveelheid grove thee geschept. Hij gebruikte hiervoor muntthee. Vervolgens schonk Peter daar een beetje heet water op en de thee kreeg de mogelijkheid om even te trekken.

 

 

 

Daarna werd het kopje of glas door Peter geheven en de betreffende eigenaar werd naar voren gehaald om zijn/haar thee te drinken tot alleen nog de theeblaadjes in het kopje/glas overbleef. Er mocht niet geschud of geroerd worden in de thee. Met de figuren die  ontstonden uit de overgebleven theeblaadjes verkreeg Peter zijn waarnemingen.

20160414 Peter Coppens [theeglas]
Veel dieren, vogels en voorwerpen die te zien waren in die figuren kregen hun eigen uitleg en symboliek. Op deze manier kregen diverse  personen de boodschap die nodig was.

Na een woord van dank aan Peter, sloot Gonnie de avond af door het gezamenlijk te zingen van lied 212 “Tel uw zegeningen” .

We kunnen terugzien op een leerzame en interessante avond.

Dank je wel Peter!

Wim.